PermaBUSINESS

 

De ce este permacultura, ca si business, atat de importanta intr-o lume in continua schimbare? 

De ce este Dezvoltarea Profesionala un skill-cheie, o nisa de succes, in comunitatea permaculturii?

 


In primul rand, este esential si imperativ ca atat designer-ii, cat si toti cei ce practica permacultura, sa demonstreze rezultate de succes in lumea afacerilor in continua schimbare, pentru a castiga credibilitate si pentru a demonstra capacitatea noastra de a interpreta pattern-uri vaste si de a ocupa nise nefolosite in civilizatia actuala. Citandu-l pe Bill Mollison: "we are never short of money, we just short of imagination". Societatea solicita ajutor comunitatii de permacultura in diferite modalitati (comunity landscaping, eco energy efficient housing, high nutrient density pure food etc), iar noi avem obligatia de a oferi ajutor, intr-o forma in care acest ajutor are cea mai mare valoare in ochii beneficiarilor; intr-o forma profesionala. Este necesar sa ne dezvoltam in mod continuu adaptabilitatea si abordarea profesionala.


Astfel ia fiinta necesitatea proiectelor puternice, strategice, incrementale si pragmatice, ce au capacitatea de a oferi un spectru larg de servicii si produse etice. Aceste produse raspund atat cererii pietei, a nevoilor culturale, spirituale si estetice ale fiecaruia dintre noi, cat si necesitatilor regenerative ale ecosistemului. Integritate personala, valoare si devotiune pentru actiunile de regenerare a biosferei, prin exemplificarea unor servicii si produse de inalta calitate, sunt aspecte critice ale unui model de afacere in Permacultura.


O firma de consultanta reala in Permacultura trebuie sa fie cu adevarat etica in actiuni, comportamentele interne, cat si prin ceea ce ofera. Desi adoptarea unui ethos puternic in topul listei prioritatilor nu este o practica comuna in randul micilor afaceri, este singura cale de a crea si sustine mijloace de existenta cu adevarat sustenabile, ce asigura "fair share" si creeaza un viitor bazat pe modele economice regenerative.

Datorita economiei curente, de tip "suicidal", predomina mitul ca oamenii sunt  inerent distructivi. Daca vom prospera pe aceasta planeta, trebuie sa ne fie foarte clar cum sa avem grija de noi insine si, in acelasi timp, de planeta. Tinand cont de ideile de mai sus, afacerile in permacultura confera avantaje importante:

  1. Ne permit sa generam un venit (care for people), in timp ce regenereaza planeta (care for earth).
  2. Ofera alternative luminoase la economia curenta, ceea ce demonteaza mitul referitor la natura distructiva a umanitatii.
  3. Ofera resurse financiare celor ce au intentii, scopuri si proiecte etice - aspect care, la nivel social, ne permite sa redirectionam valoare financiara.

Planeta poate fi "a better place", folosind modelul de business ca una dintre strategiile din trusa de scule a permaculturii.


Este important ca designerii de permacultura, la fel ca si permacultura in sine, sa evolueze organic, ca un ecosistem - acest lucru presupune adoptarea unei atitudini de imbunatatire continua si deschidere catre modalitati noi si inovative de solutionare a problemelor. Factorii determinanti pentru o astfel de evolutie sunt experimentarea / observarea, studiul de sine si educatia. O minte si o comunitate constienta si evolutiva este cea mai buna cale de incurajare a unui curs pozitiv al evolutiei planetare.