PERMACULTURA - Curs Introductiv

 

 

 

  • o modalitate de proiectare si design a asezarilor umane si sistemelor agricole perene, bazata pe imitarea relatiilor sustenabile ce exista în ecosistemele naturale.

  •  un proces de crestere a gradului de constientizare. Coreland persoanele cu habitatul, permacultura promoveaza o viata constienta, dezvoltare durabila si conservarea resurselor. Este un raspuns la urbanizarea industriala a pamantului si intoxicarea actuala a biosferei. Calea permaculturii deschide dialoguri cu privire la gasirea de solutii creative.

  • imbunatateste capacitatea noastra innascuta de a lucra cu modele si pattern-uri naturale, devenind astfel creatori "eco-fluenti", in acord cu mediul natural. Tehnicile si principiile etice genereaza modalitati de economisire a energiei, precum si formarea de relatii interdependente pe termen lung cu comunitati intregi de organisme vii. Permacultura dezvolta o intelegere aplicata a implicatiilor subtile si constientizarea impactului pe care actiunile noastre il au asupra lumii din jur. Este un sistem holistic de design, ce poate simplifica modul in care planificam cursul dezvoltarii umane.

  • priveste crearea si mentinerea relatiilor, dezvoltarea de comunitati sanatoase, impartirea resurselor si sprijinul reciproc. Incepe cu toate plantele si animalele, cladirile si resursele care pot fi gasite in, si în jurul locuintei.

  • este un proces continuu, o explorare a modului in care putem facilita nevoile fiintelor din ecosistem, in timp ce nevoile noastre sunt indeplinite din belsug, creand abundenta si surplus de resurse.

 

 

"Let's not embrace sustainability because we fear the future, let's embrace sustainability because we love the things we love about the present" - Larry Santoyo

Permacultura este un sistem de gandire si implementare ce integreaza o constientizare profunda a grijii fata de planeta si a grijii fata de oameni. Dezvolta si aplica concepte ce reflecta sistemele naturale fie ele micro sau macro structuri. Activand intelepciunea practicilor traditionale de management al resurselor naturale, permacultura se indreapta catre un viitor ce este sustinut de catre trecutul antic, folosind totodata tehnologia corespunzatoare si resurse regenerative pentru a propulsa creativitatea proiectelor noastre, oricat de high-tech ar fi ele. Prin acest proces impactul nostru este atenuat si suntem imputerniciti sa devenim administratorii ecologiei planetare prin grija fata de sol, apa, aer, cat si fata de plante, animale, paduri, oceane, munti si campii. Prin designul paradigmelor aplicabile unor noi metode de transfer a energiei, resurselor si valorii, al unor strategii de rezilienta bioregionala a hranei, permacultura ne indruma sa ne ocupam de deseuri intr-un mod responsabil. Proiectand in ritmuri naturale, trecand prin filtrul inimii si luand in considerare bunastarea urmatoarelor 7 generatii, putem crea intr-un mod respectuos, umil, ce imprima tot ceea ce facem cu intentie profund constienta.

Purity of Intent + Purity of Execution => Purity of Experience

Aceasta miscare globala, luminoasa si evolutiva, se bazeaza pe o abordare etica ce are ca scop redefinirea relatiilor umanitatii cu lumea naturala. Privind transformarea modului in care traim ca indivizi, familii, comunitati, culturi si civilizatii, permacultura vede potentialul pozitiv al umanitatii moderne. Adresam preocupari planetare presante, cu o atitudine bazata pe solutii si actiuni. In inima permaculturii este creativitate si abilitatea oamenilor de a se adapta si evolua in lumina vietii moderne. La nivel social si individual suntem in proces de tranzitie profunda catre o abordare holistica si simbiotica in directia practicilor de folosire a terenului si de exploatare a resurselor.