PermaFARM

 

Imagineaza-ti ca detii o ferma plantata in intregime cu pomi fructiferi.

  • fara ierbicide
  • fara fungicide
  • fara pesticide
  • fara metode de fertilizare industriala

Pomii se afla intr-un sistem holistic ce implica aproape zero management, recoltele produc cantitati copioase de fructe si in paralel beneficiezi de recolte secundare (radacinoase, zarzavaturi, ciuperci, flori etc).

Ce trebuie sa faci pentru a genera profit folosind permacultura pe suprafete mari?

Primul pas este crearea unui sistem de captare si incetinire a apei pe teren, ce are scopul de a hidrata pasiv intreg sistemul. O astfel de retea hidrografica bine pusa la punct, in functie de finantele disponibile, necesitatile si relieful terenului, creeaza rezilienta pe termen lung, elimina seceta si inlatura considerabil risipa de resurse investite (timp, munca, bani).

Al doilea pas consta in plantarea sistemelor perene.

Una dintre modalitati este plantarea unui numar cat mai mare si cat mai divers de pomi fructiferi, impreuna cu gildele de sustinere ale acestora. Selectia naturala va avea grija sa ramana doar cei mai performanti pomi. Este esential ca spectrul genetic sa fie cat mai variat posibil. De-asemeni, densitatea plantarii este mult mai mare decat cea recomandata. Daca plantezi castani si urmezi specificatiile, vei avea intre 16 si 20 puieti pe jumatate de hectar. Din punct de vedere genetic, nu sunt suficiente sanse pentru a descoperi castanul sau marul sau prunul cel mai viguros si cel mai bine adaptat la conditiile proprietatii. Astfel incat se poate ajunge la o densitate de pana la 4000 de puieti de pomi fructiferi, nuci si specii de suport pe jumatate de hectar. Desi achizitia unei astfel de cantitati de puieti la pretul pietei nu este fezabila, exista modalitati prin care costurile se reduc la 0, ba chiar se poate obtine si un minim profit. O solutie presupune cumpararea wholesale (paleti de puieti) si comercializarea surplusului sub pretul pietei. Astfel este (auto) subventionat costul pomilor plantati + se obtine un minim castig financiar.


O data plantati, managementul pomilor este minim. In afara de tehnici de suprimare a ierburilor in primul an si recoltare, nu exista alte aspecte majore ale intretinerii acestora. Cu alte cuvinte, plantezi pomii si ii lasi in treaba lor, sustinuti de functiile pasive ale design-ului (retea hidrografica, orientare, gilde etc), fara niciun fel de interventie activa. Iar cei ce supravietuiesc si indeplinesc conditiile necesare (intra in productie de tineri, sunt lipsiti de daunatori si boli) vor ramane. Cei ce sunt susceptibili bolilor sau sunt sanatosi, dar nu au productivitate, sunt taiati, inoculati cu ciuperci ce pot fi comercializate sau sunt folositi ca lemne de foc sau material de constructie.


O alta modalitate, mai costisitoare si care produce o mai mica diversitate genetica, este achizitionarea speciilor ce s-au dovedit deja a fi rezistente intr-o anumita zona geografica. Ceea ce face ca nivelul experimentarii sa fie minim, deoarece se sare peste necesitatea de a planta un numar foarte mare de plante. Totodata, majoritatea indivizilor exceptionali ce au capacitatea de a prospera in mod aparte pe proprietatea in cauza nu vor fi descoperiti.

Daca cel mai important aspect considerat este ca toate sistemele sa fie modelate in acord cu natura, rezultatul final va fi o serie de comunitati de plante ce traiesc impreuna si au trait impreuna de milioane de ani, sustinandu-se reciproc intr-un mod eficient; crescand fertilitatea si abundenta terenului.

Un exemplu de astfel de gilda este:

  • nucul pe care se poate urca vita de vie
  • dudele care distanteaza nucii
  • coacazele plantate la baza nucilor
  • si toate acele specii cu rol de sustinere si de fixare a azotului, ce cresc la baza si in jurul nucilor.

Acestea sunt specii ce cresc impreuna in mod natural, rolul nostru este de a crea nise pentru fiecare in parte si de a le planta intr-un mod ce permite recoltarea facila. Ocazional, animalele pot fi introduse in sistem pentru pascut, intreruperea ciclurilor daunatorilor si fertilizare.

O productie de 100kg de mere pe copac este ineficienta, daca pretul de intretinere (ce include ingrasamant chimic, pesticide, ierbicide, combustibil etc) este mai mare decat 2/3 din pretul de vanzare, iar calitatea produsului final este indoielnica si terenul este degradat in proces. Cu cat suprafata de cultivare e mai mare, cu atat creste cantitatea totala a recoltei, implicit cu atat mai multi bani sunt pierduti catre furnizorii ce sustin agricultura chimizata. Totodata terenul devine din ce in ce mai infertil, necesitand input de resurse din exterior, pentru mentinerea artificiala a productivitatii.

In schimb, o recolta de 60 - 70 kg de mere pe pom in conditii de cheltuieli minime si cu o calitate si densitate nutritionala exceptionale, sunt un rezultat mult mai profitabi si in acelasi timp benefic pentru consumatori si pentru ecosistem, care devine durabil si autotrof.

Cu cat costurile de intretinere sunt mai mici, cu atat mai putini bani sunt directionati din profit, sau alte surse pentru acoperirea necesitatilor ceea ce produce un raport al profitului foarte convenabil. Iar parte din secretul unui sitem bazat pe metodele si thenicile permaculturii sunt costuri apropiate de 0. In afara de costul recoltarii, produsele sunt practic gratis. Iar asta ne permite un profit maxim la vanzare.

Metoda de recoltare in sine este un factor al intretinerii culturii pomicole. Prin aruncarea fructelor atacate de insecte pe jos, la baza pomului, in momentul recoltarii, se elimina necesitatea trierii acestora mai tarziu (timp castigat). O data terminata recoltarea, cu ajutorul unui gard electric se pot aduce animale (porci, vaci, capre etc) ce vor manca fructele infestate, impreuna cu insectele din ele si vor curata baza pomilor. Astfel sunt intrerupte eficient ciclurile daunatorilor si este ridicat nivelul coroanei pomului. Lipsa ramurilor joase impiedica sporii de mana prezenti pe sol sa ajunga la frunzele si fructele pomului in sezonul urmator. Functii de control al daunatorilor sunt indeplinite si de elemente salbatice insectivore ale sistemului (paienjeni, viespi, broaste etc), pentru care natura creeaza oricum nise specifice. Important este sa le privim ca elemente benefice ale sistemului si sa le permitem sa isi indeplineasca functiile. Rezultatul este un ecosistem sanatos, fericit si armonios, in care nu avem de facut aproape nimic pentru mentinerea lui. Iar sistemul in sine produce o multitudine de recolte: flori, frunze comestibile, tuberculi, ciuperci, fructe, fructe de padure, legume, produse animale daca se doreste etc. O multitudine de recolte, pentru un aport aproape zero de munca in afara de recoltare si instalarea unui gard electric. Iar recoltele sunt spatiate pe intreaga durata a anului (succesiune avansata), spre deosebire de agricultura clasica in care rezultatul este o singura recolta pe an.

Natura este infailibila. Daca lucrezi in acord cu legile naturale, nu ai cum sa iesi in pierdere.

Plantele anuale pot fi si mai usor gestionate catre productie prin metode naturale. Cheia este accelerarea acumularii carbonului, ce hraneste microorganismele solului (care, la randul lor, sustin recolte bogate, sanatoase si cu densitate nutritionala mare). Folosind metode ce presupun un minim de input si sunt in acord cu pattern-urile naturale, se obtin efecte maxime de fertilizare si irigare pasiva pentru culturile sezoniere. Folosind o secventa eficienta de succesiune a culturilor si preparate biodinamice, orice teren, oricat de infertil si degradat ar fi, poate fi readus la viata si transformat intr-un sol bogat, fertil, ce poate sustine recolte imbelsugate si banoase.

Pentru fiecare proprietate in parte, este important sa luam in calcul cateva aspecte:

  • Biomul - care sunt comunitatile naturale de plante, animale, insecte, fungi ce se dezvolta cel mai bine in regiunea data. Da, se pot crea microclimate si se pot creste arbori de cacao si banane in climat temperat, insa baza ecosistemului va fi intotdeauna formata din speciile native.
  • Reteaua hidrografica - fiecare proprietate va necesita lucrari si design diferit, in functie de inclinatie, orientare, tipul solului, relief.
  • In special pentru suprafetele mari - Managementul holistic, Agricultura Biodinamica si Agrosilvicultura sunt tehnici esentiale.